środa, 4 marca 2020

Sałatka z gotowanym burakiem, rukolą, pomidorkami cherry oraz mozzarellą

Lekka, pyszna, świeża i niezwykle kolorowa sałatka z gotowanym burakiem, serem mozzarella oraz pomidorkami cherry. Gotowa do zjedzenia w ciągu kilku minut! Sałatkę tą można zrobić również z miksem sałat lub rukolę zastąpić szpinakiem albo roszponką. Nawet sama sałata lodowa wystarczy jako zielony składnik sałatki. Więc jeśli lubisz takie barwne i smaczne sałatki, to polecam z całego serduszka. Chciałabym w tym miejscu polecić Wam też sałatkę z krewetkami, pomidorkami, papryką słodką i rukolą (przepis tutaj). Sałatka z mango i kurczakiem też jest niezwykle pyszna (przepis tutaj). 


Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
3 garści rukoli
10 pomidorków cherry
opak. mini mozzarelli w kulkach
1 większy gotowany burak
słonecznik, dynia

Składniki sos balsamiczny:
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki płynnego miodu
szczypta soli


Umytą rukolę przełożyć na talerz. Ugotowanego buraka (jeśli nie macie czasu gotować buraków, to polecam kupić w Lidlu lub Biedronce, są naprawdę smaczne i mają dobry skład) pokroić na plasterki i ułożyć na rukoli. Jeśli macie mini mozzarellę w kulkach od razu możecie je wyłożyć na buraczkach, a jeśli macie większą kulkę, należy ją pokroić w plastry i dopiero przełożyć na talerz. Pomidorki pokroić na połówki i ułożyć na sałatce. Na koniec przygotować sos balsamiczny. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli miód nie chce się rozpuścić można lekko podgrzać sos w garnuszku. Polać nim przygotowaną sałatkę i całość posypać uprażonymi ziarnami słonecznika oraz dynią.

P.S.
Można przygotować więcej sosu balsamicznego. Należy go wówczas przelać do słoiczka i przechowywać w ciemnym, suchym miejscu. Takim sposobem dłużej zachowa świeżość i utrzyma odpowiedni smak.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz