wtorek, 3 marca 2020

Curry z kalafiorem, groszkiem i ciecierzycą

Dzisiaj mam dla Was warzywne curry, które można przygotować o każdej porze roku. Jesienią i zimą z warzyw korzeniowych, zaś wiosną i latem z sezonowych przysmaków. Najczęściej z tego co akurat znajdziemy w lodówce. A dzisiaj wpadam z curry z kalafiorem, groszkiem i ciecierzycą. Przepis jest bardzo prosty, trzeba się tylko zaopatrzyć w produkty i nie zostaje nic więcej jak zabrać się za przygotowanie. Curry najlepiej podawać z ryżem lub chlebkiem. O tak, takie curry z kalafiorem jest przepyszne! Mówię Wam! Koniecznie spróbujcie!


Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzania: 25 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut 

Ilość porcji: 6

Składniki:
ok. 500 g kalafiora
400 g ciecierzycy
1,5 szkl. zielonego groszku (może być mrożony)
2 ząbki czosnku
2 szt. szalotki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
4 cm imbiru
2 łyżeczki curry
3 łyżeczki kurkumy
1 czubata łyżka masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
400 ml mleka kokosowego
600 ml wody
1-2 łyżki soku z cytryny
Do podania: szczypiorek i kolendra


Kalafiora podziel na różyczki, ciecierzycę odsącz i opłucz z zalewy. Do dużego garnka wlej olej, wrzuć posiekaną wcześniej szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek i imbir. Smaż przez 2 minuty, dodaj kalafiora. Smaż razem przez 4 minuty często mieszając. Wsyp curry i kurkumę. Po chwili wlej mleko, dodaj masło orzechowe i wodę. Gotuj przez 10 minut, dodaj ciecierzycę. Po 4-5 minutach dorzuć zielony groszek, przypraw sokiem z cytryny, podgrzej przez 3 minuty. Podawaj posypane szczypiorkiem i kolendrą. Do dania pasuje bardzo dobrze ryż.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz