Krewetki, choć mogą przywodzić na myśl składniki ekskluzywnych dań w drogich restauracjach lub specjały dalekiej śródziemnomorskiej kuchni, są wyjątkowo łatwe do przyrządzenia w domu. Dzisiaj podam Wam przepis na sałatkę, która spokojnie może zastąpić posiłek, na przykład lunch lub kolację. Ta sałatka z krewetkami jest idealna. Jest lekka a zarazem sycąca. Takich kolorów nikt sobie nie odmówi. Więc zachęcam wszystkich do spróbowania.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut
Całkowity czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
15 szt. krewetek
1/2 opakowania miksu sałat z rukolą
20 szt. pomidorków koktajlowych
1/3 papryki słodkiej
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergine
szczypta chilli
szczypta soli
olej z cytryną i bazylią
Na talerze wyłożyć sałatę, posypać rukolą, na wierzch wyłożyć pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz paprykę pokrojoną ukośnie na cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło z oliwą i gdy zacznie skwierczeć przeciśnięty przez praskę czosnek, krewetki i szczyptę chili. Smażyć na nieco większym ogniu po około dwie minucie z każdej strony, w międzyczasie doprawić solą. Wyłożyć na sałatę. Można skropić dodatkową olejem z cytryną i bazylią.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz