czwartek, 5 marca 2020

Krem z topinamburu i jabłka

Hejka kochani! Dzisiaj mam dla Was pyszny krem z topinamburu. Bulwy topinamburu podsmażę z jabłkami, a następnie zblenduję na pyszny krem, mówię Wam bajka. Co do samego smaku jest on ciekawy, można powiedzieć, że lekko słodkawy. Dodatkowo prażone orzechy dodają charakteru tej zupie oraz chrupkości. Więc może warto wprowadzić topinambur do naszej diety :-)? A co dobrego można jeszcze przygotować z topinamburu? Niektórzy przygotowują z niego domowe chipsy, gotują lub pieką jako zamiennik ziemniaka lub dodają na surowo do sałatek. Więc jak? Dodajcie go do swojej diety?



Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4-5

Składniki:
600 g topinambura
1 duża cebula
3 łyżki masła
2 średnie jabłka
800 ml bulionu
200 ml śmietanki 30%
25 g serka topionego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
1/2 łyżeczki rozmarynu
garść orzechów włoskich



W garnku rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Posolić, dodać cukier i smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zrumieni (uwaga, aby nie spalić). Dodać topinambur, sól do smaku oraz wodę. Gdy topinambur będzie na wpół miękki, dodać jabłka oraz rozmaryn. Gotować do miękkości jabłek. Dodać śmietankę oraz serek wszystko razem zagotować, ściągnąć z palnika i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Zupę krem z topinambura podawać obficie posypaną orzechami z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz