czwartek, 30 stycznia 2020

Schab duszony w sosie własnym

Hej hej :) dzisiaj mam prosty, ale za to jaki pyszny obiadek :) mięciutkie kopytka (przepis znajdziecie tutaj), schabik w sosie własnym rozpływający się w ustach i całości dopełnia surówka z białej kapusty z marchewką i jabłuszkiem (przepis tutaj) :) lubicie takie smaki ? Zarazem proste, ale jakie dobre!! Smacznego kochani i miłego dnia.!


Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 5 minut
Czas duszenia: 45-60 minut
Całkowity czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
2-4 plastry schab
sól
pieprz
zioła prowansalskie
słodka papryka
średnia cebula
3-4 ziela angielskie
liść laurowy
1 łyżka mąki
woda
przyprawa do mięsa
przyprawa do gulaszu
olej


Schab zamarynować w przyprawach: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka. Mięso obsmażyć z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zdjąć mięso z patelni. Na patelnie wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać 3/4 szkl. wody, ziele angielskie i liść laurowy. Włożyć z powrotem mięsko i dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć, a do powstałego sosu wlać zawiesinę z mąki (mąkę wymieszaną z małą ilością wody). Wymieszać, doprawić przyprawą do mięsa oraz gulaszu (jeśli potrzeba także solą i pieprzem)  i włożyć mięso. 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz