piątek, 31 stycznia 2020

Naleśniki ruskie

Witam Was :) Dziś mam dla Was przepis na naleśniki ruskie :) To jedne z najlepszych wytrawnych naleśników jakie możecie przygotować na obiad :) przynajmniej według mnie :) W dzisiejszym wydaniu farsz nie jest do końca standardowy, ponieważ dodałam do niego odrobinę szczypiorku. Polecam i zapraszam do spróbowania u siebie w domku.

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 8-10 naleśników


Składniki - ciasto: 
2/3 szkl. mąki pszennej 
2 jajka 
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody - zwykła lub gazowana
2 łyżki oleju 
szczypta soli

Składniki na farsz:
300 g twarogu półtłustego
3/4 cebuli
500 g ugotowanych ziemniaków
2 łyżki masła
sól
pieprz
odrobina vegety
garść szczypiorku


Zaczniemy od przygotowania farszu. Do przepisu potrzebujemy 500 g ziemniaków, ale to jest ich waga po ugotowaniu, więc przed gotowaniem obierz ich około 650-700 g i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i przeciśnij przez dużą praskę do ziemniaków na puree. Puree odstaw do przestudzenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Twaróg przeciśnij w tej samej prasce co ziemniaki. Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól, pieprz, vegetę oraz posiekany szczypiorek wymieszaj razem w jednej misce.

Jaja, mąkę, mleko, olej i sól zmiksować, następnie dodać wodę (najczęściej dodaję gazowaną), wymieszać. Ostawić na ok. 20 min. Dolać jeszcze wody jeżeli ciasto będzie za gęste. Na patelni upiec naleśniki. Z tych proporcji wychodzi ok. 6-8 naleśników. Kolejno rozprowadzić farsz na plackach i zwinąć naleśniki jak krokiety. Przed podaniem podsmażyć naleśniki do zarumienienia.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz