środa, 29 stycznia 2020

Krem ze smażonych pomidorów, imbiru i czosnku

Cześć wszystkim! Pogoda nas nie rozpieszcza, więc mam coś dla Was. Rozgrzewający krem ze smażonych pomidorów, imbiru i czosnku. Idealny o tej porze roku, szczególnie gdy temperatura nas nie rozpieszcza i po powrocie do domu chcę zjeść coś ciepłego, co szybko rozgrzeje i postawi na nogi. Ta zupa jest bardzo sycąca, lekko kremowa i po prostu pyszna. Można w niej wyczuć wiele smaków, które idealnie do siebie pasują. Wyczuwalny jest tu czosnek, curry, imbir i pomidory. Więc nie ma co tu więcej pisać tylko zabierać się do roboty i próbować! Smacznego!


Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji:
2500 ml zupy

Składniki:
0,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
1,5 l wody
100 ml passaty pomidorowej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 cm świeżego imbiru
garść natki pietruszki
garść liści lubczyku
garść koperku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki czerwonego curry
50 ml śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 kostki rosołowe
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka vegety

Dodatkowo:

dowolny makaron, grzanki lub ryż


Do większego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę oraz seler i gotujemy na małym ogniu. Natkę pietruszki, koperek, liście lubczyku drobno siekamy i dodajemy razem z kostkami rosołowymi, przecierem oraz passatą pomidorową do zupy. Na patelni podsmażamy na małej ilości masła przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone drobno pomidory. Całość co chwilę mieszamy, dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich papka. Zawartość patelni przekładamy do zupy. Dodajemy curry, starty na tarce imbir, papryki i gotujemy przez pół godziny. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę wymieszaną w kubeczku z małą ilością odlanej zupy. Pod koniec należy całość zblendować, aby zupa miała bardziej konsystencję kremu. Doprawiamy do smaku solą, vegetą, kolendrą i pieprzem. Zupę można podawać z makaronem, grzankami, ryżem czy nawet zjeść solo. 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz