Dzień doberek kochani! Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszną zieloną szakszukę, gdzie głównymi składnikami są szpinak i mrożony groszek. Zielona wersja szakszuki, czyli jajek sadzonych w warzywnej otoczce. Najczęściej w internecie można spotkać wersję szakszuki w pomidorowym sosie (przepis na taką wersję znajdziecie u mnie tutaj). A dzisiaj zapraszam i bardzo polecam zieloną. Soczysty, chrupiący groszek i szpinak, a do tego jajka - to było naprawdę pyszne śniadanie! Na zdjęciach zmniejszona porcja na 1 osobę :)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20-25 minut
Całkowity czas przygotowania: 30-35 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
6 jajek
100 g świeżego szpinaku
4 łyżki mrożonego groszku
szalotka lub 1/3 białej cebuli
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
garść szczypiorku
garść natki pietruszki
sól, pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć , dodać szpinak i po chwili groszek (wcześniej przelałam go ciepłą wodą), Dusić kilka minut , następnie szpatułką zrobić dziurki, w które wbijemy jajka. Smażyć pod przykryciem kilka minut, do czasu aż białka będą ścięte. Pod koniec doprawić. Całość posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz