niedziela, 8 marca 2020

Szakszuka ze świeżych pomidorów

Dzień doberek ♥️ Kochane Kobietki ♥️ Na początek chciałam się zwrócić do Was i życzyć Wam wszystkiego najlepszego - w końcu dzisiaj jest nasz dzień ♥️♥️ A teraz szybko podam Wam przepisik na szakszukę - najszybsze i najlepsze czyszczenie lodówki po całym tygodniu 😊 Idealnie pasuje na śniadanie, czy kolację, ale równie dobrze na obiad się sprawdzi. Jej wyjątkowość to to, że za każdym razem może być inna. Wszystko zależy jakie składniki wpadną Wam w rączki. To jak kto z Was przygotuje szakszukę?


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20-25 minut
Całkowity czas przygotowania: 30-35 minut

Ilość porcji: 2-3 

Składniki:
4 świeże większe pomidory
4 jajka
szalotka
ząbek czosnku
1/3 cukinii
1/2 papryki
50 g sera feta
szczypta chilli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz
kilka listków świeżej bazylii


Na patelni podsmaż szalotkę pokrojoną w drobną kostkę ze szczyptą przyprawy chilli oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodaj pomidory, obrane wcześniej ze skóry i pokrojone w większą kostkę. Przypraw solą, pieprzem, kminem rzymskim, suszoną bazylią, słodką i ostrą papryką. Jak sok z pomidorów trochę odparuje dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Wszystko razem podduś przez chwilę. Na koniec zrób zagłębienia, w które wbij jajka i pod przykryciem duś, aż jajka się zetną. Posyp pokrojonym w kostkę serem feta oraz świeżą bazylią. I tyle!

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz