Witajcie kochani! Na obiadek przyrządziłam dzisiaj soczyste nóżki w marynacie z musztardy miodowej :). Wyszły mega smaczne i lekko słodkawe. Mówię Wam pychotka. Do tego zrobiłam pierwszy raz ugotowane wcześniej ziemniaczkami kupione w biedronce. Mogę Wam je z całego serduszka polecić, bo były bardzo smaczne. I jako surówkę zrobiłam białą kapustę z marchewką (przepis tutaj) :).
Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania: min. 1 godzina
Czas pieczenia: ok. 40 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 2 godzin
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
0.5 kg pałek z kurczaka
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki musztardy miodowej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz i sól
zioła prowansalskie
słodka i ostra papryka
Pałki myjemy i zdejmujemy z nich skórę. Musztardy, oliwę z oliwek, sos sojowy i zioła mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pałki i nacieramy je dokładnie. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. Co 10 min polewamy wytopionym tłuszczem zmieszanym z resztką marynaty. Podajemy z pieczonym ziemniaczkami lub ryżem oraz ulubioną surówka :)
Smacznego!
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz