Co powiecie na sprawdzony przepis na tradycyjną surówkę z białą kapustą, marchewką i majonezem.? Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie surówki do obiadu. Kapusta, słodka marchewka, do tego jeszcze kawałek jabłka. Wszystko w tej surówce pasuje do siebie i uzupełnia się. Jeśli jeszcze jej nie robiłeś koniecznie spróbuj, natomiast jeśli już ją robiłeś to pewnie często gości na twoim stole. Przynajmniej u mnie tak jest :) Uwielbiam ją.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
1/4 główki białej kapusty (ok. 250 g)
1/2 średniej cebuli lub 1 mała
1/3 jabłka
1 mała marchewka
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
sól, pieprz do smaku
odrobina cukru (opcjonalnie)
Kapustę poszatkuj drobno. Przełóż do miski. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj majonez, śmietanę oraz przyprawy i odrobinę cukru. Całość dobrze wymieszaj. Najlepiej jakby surówka mogła ok. 15 minut schłodzić się w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz