Dzie艅 wiecz贸r Kochani 馃槉馃槉 Dzisiaj mam dla Was sa艂atk臋 z rukoli o delikatnie ostrym orzechowym posmaku, gotowanej bulwy czerwonego buraka i lekko s艂onego sera koziego. Ca艂o艣膰 skropiona oliw膮 z oliwek i posypana orzechami nerkowca. Po prostu pycha! W tej sa艂atce odkryjecie troch臋 s艂odkich, troch臋 s艂onych, a tak偶e orzechowych smak贸w. Je艣li jej spr贸bujecie, to jestem niemal pewna, 偶e b臋dziecie do niej wraca膰. Moja sa艂atka z rukoli, buraka i serka jest banalnie prosta, nie potrzeba do niej wielu sk艂adnik贸w, nie jest prze艂adowana i przekombinowana. Podoba mi si臋 jej prostota i to, 偶e wszystkie jej sk艂adniki do siebie idealnie pasuj膮. 艢wietnie smakuje na 艣niadanie, czy kolacj臋, ale 艣mia艂o mo偶na j膮 te偶 zapakowa膰 do pude艂ka i zabra膰 ze sob膮 do pracy.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilo艣膰 porcji: 1
Sk艂adniki:
gar艣膰 rukoli
1/2 buraka czerwonego o wadze ok. 100g
30 g sera koziego
1 艂y偶ka oliwy z oliwek
20 g orzech贸w nerkowca
pieprz
Rukol臋 umy膰 dok艂adnie pod bie偶膮c膮 wod膮, osuszy膰 na r臋czniku i u艂o偶y膰 na talerzu. Buraka ugotowa膰 (dla zabieganych s膮 w sprzeda偶y, np. w Lidlu i bardzo je polecam), pokroi膰 w talarki, wrzuci膰 na rukol臋. Sa艂atk臋 skropi膰 oliw膮 z oliwek. Posypa膰 艣wie偶o zielonym pieprzem. Na buraka wy艂o偶y膰 pokrojony w kosteczk臋 ser kozi (mo偶na te偶 rozdrobni膰 i posypa膰). Na ko艅cu pospa膰 sa艂atk臋 po wierzchu posiekanymi lekko orzechami nerkowca.
Zapraszam do 艣ledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 馃槍馃槉
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz