niedziela, 2 lutego 2020

Sałatka z rukoli i gotowanego buraka

Dzień wieczór Kochani 😊😊 Dzisiaj mam dla Was sałatkę z rukoli o delikatnie ostrym orzechowym posmaku, gotowanej bulwy czerwonego buraka i lekko słonego sera koziego. Całość skropiona oliwą z oliwek i posypana orzechami nerkowca. Po prostu pycha! W tej sałatce odkryjecie trochę słodkich, trochę słonych, a także orzechowych smaków. Jeśli jej spróbujecie, to jestem niemal pewna, że będziecie do niej wracać. Moja sałatka z rukoli, buraka i serka jest banalnie prosta, nie potrzeba do niej wielu składników, nie jest przeładowana i przekombinowana. Podoba mi się jej prostota i to, że wszystkie jej składniki do siebie idealnie pasują. Świetnie smakuje na śniadanie, czy kolację, ale śmiało można ją też zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.


Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 1

Składniki:
garść rukoli
1/2 buraka czerwonego o wadze ok. 100g
30 g sera koziego
1 łyżka oliwy z oliwek
20 g orzechów nerkowca 
pieprz

Rukolę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku i ułożyć na talerzu. Buraka ugotować (dla zabieganych są w sprzedaży, np. w Lidlu i bardzo je polecam), pokroić w talarki, wrzucić na rukolę. Sałatkę skropić oliwą z oliwek. Posypać świeżo zielonym pieprzem. Na buraka wyłożyć pokrojony w kosteczkę ser kozi (można też rozdrobnić i posypać). Na końcu pospać sałatkę po wierzchu posiekanymi lekko orzechami nerkowca.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz