piątek, 21 lutego 2020

Pierś z kurczaka pieczona na kapuście

Filet z kurczaka pieczony na kapuście to propozycja na pyszne, soczyste kawałki kurczaka z dodatkiem kapusty. Kurczak pieczony na kapuście to smaczna propozycja na lekki obiad. Mięsko z kurczaka wychodzi wyjątkowo soczyste, a kapusta mięciutka i pyszna. Przygotowanie tego kurczaczka nie zajmuje wiele czasu, jedynie trzeba poczekać aż upiecze się w piekarniku. Podałam kurczaczka z ziemniaczkami zapiekanymi w sosie cebulowym (przepis na ziemniaczki tutaj).


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 40-45 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 2

Składniki:
2 mniejsze piersi z kurczaka
1/2 malej główki kapusty
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
słodka papryka
oliwa z oliwek


Kapustę poszatkować i posolić, aby zmiękła. W misce połączyć oliwę z oliwek i przyprawy, włożyć do niej kurczaka i dokładnie obtoczyć. Przełożyć do rękawa do pieczenia połowę poszatkowanej kapusty, na to położyć kurczaka i drugą warstwę kapusty, która przykryje filet. Podlać odrobiną wody i zawiązać rękaw. Wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 40-45 minut. Jeśli chcecie, aby wierzchnia warstwa kapusty lekko się przypiekła, możecie rozciąć rękaw na ok 5-10 minut przed końcem pieczenia.

Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz