sobota, 23 maja 2020

Ziemniaki zapiekane w sosie cebulowym

Nie macie pomysłu na przygotowanie obiadu? Macie dość monotonnych ziemniaków z wody, czy pieczonych? Mam dla Was dzisiaj pomysł na ziemniaki pieczone, ale w sosie cebulowym. Mówię Wam są one świetną odmianą dla zwykłych ziemniaków. A dodatkowo idealnie pasują jako dodatek do wielu mięs. Niby nic wyjątkowego, ani drogiego, ani wykwintnego, a jakże ciekawa odmiana dla standardowych ziemniaków.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40-45 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 2

Składniki:
3 większe ziemniaki
1 opak. zupki francuskiej cebulowej
250 ml śmietanki 30%


Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w ósemki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10-12 minut na półtwardo. Do śmietany dodać zupę w proszku i wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki ostudzić, przełożyć do większej miski i wymieszać dokładnie w  śmietanowej marynacie. Ziemniaki wraz ze śmietaną przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. i piec przez ok. 40-45 minut. Podawać jako dodatek do mięs.

Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz