sobota, 22 lutego 2020

Sernik na zimno z herbatą matcha

Dzisiaj mam dla Was nowość! Sernik na zimno z herbatą matcha. Jest przepyszny, a równocześnie orzeźwiający z dodatkiem zielonej herbaty matcha i limonki. Sam sernik nie jest trudny w wykonaniu, ale żeby sernik dobrze stężał, trzeba najlepiej noc odczekać przed podaniem, a to nie lada wyzwanie. Smak herbaty matcha jest dosyć wyrazisty, więc jest to sernik dla osób, które lubią eksperymentować i testować nowe smaki. Życzę wszystkim smacznego i mam nadzieję, że spodoba wam się smak sernika 😊


Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: min. 6 godzin (najlepiej całą noc)
Całkowity czas przygotowania: min. 6,5 godziny

Ilość porcji: ok. 15

Składniki spód:
200 g herbatników
80 g masła

Składniki masa:
250 g twarożku kanapkowo-sernikowego
350 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
1,5 łyżki zielonej herbaty matcha (proszku)
80 g cukru pudru
20 g żelatyny w proszku (5 łyżeczek) lub 5 listków żelatyny
60 ml wody
skórka otarta z 1 limonki i sok z niej wyciśnięty

Dodatki:
jeżyny
truskawki


Ciasteczka miksujemy. Mieszamy z roztopionym masłem. Masą przypominającą mokry piasek wykładamy dno tortownicy, dobrze ubijamy pięścią lub spodem łyżki. Chowamy do lodówki. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Śmietankę przełożyć do małego rondelka, podgrzać, niekoniecznie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, zmiksować - mieszanka powinna być gładka, pięknie zielona. Do jeszcze ciepłej dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować. Na sam koniec dodać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Udekorować jeżynami i pokrojonymi truskawkami. Można również użyć malinek do dekoracji.

Bardzo, bardzo polecam!!!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz