czwartek, 20 lutego 2020

Oponki serowe

Oponki inaczej pączki serowe to szybkie pączki, które powstają z prostego ciasta serowego. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Mój przepis pochodzi od mojej mamy :) Są nieodłącznym elementem tłustego czwartku. Jest to zdecydowanie najlepszy (wg mnie :)), sprawdzony przepis na oponki serowe (przetestowany przez X lat 😆). Więc koniecznie wypróbujcie również ten przepis! Na pewno się nie zawiedziecie! Muszę tylko podkreślić, że oponki serowe smakują inaczej niż pączki, ale ja osobiście je uwielbiam. To kto będzie robił jeszcze dzisiaj z okazji Tłustego Czwartku?


Czas przygotowania: 30 minut
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: ponad 50 oponek

Składniki:
1/2 kg twarogu sernikowego z wiaderka
1/2 kg mąki
2 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 olejek cytrynowy/1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka octu/wódki/spirytusu
1/2 szkl. śmietany (ew. mleka)

Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy, smalec
cukier puder do oprószenia oponek 
szklanka i kieliszek do wycinania oponek


Mąkę przesiać przez sitko, wrzucić do dużej miski, dodać twaróg, cukier, żółtka, sodę, ocet (spirytus lub wódkę), olejek cytrynowy/ekstrakt pomarańczowy oraz gęstą śmietanę. Jeśli ciasto jest kleiste dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto na oponki oprószyć mąką, podzielić na 4 kawałki. Wziąć pierwszy kawałek i rozwałkować go na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać oponki za pomocą szklanki i kieliszka. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem, albo zagnieść ponownie i wycinać oponki, albo smażyć razem z oponkami (wyjdą wtedy a'la mini pączusie). Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor partiami (po około 40 sekundach oponki powinny być już rumiane od spodu, powinny też sporo urosnąć, więc przewróć je na drugą stronę i smaż około 30 sekund). Jeśli oponki za szybko się rumienią zmniejsz moc palnika. Po usmażeniu oponek odkładać je na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.  Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Smacznego! 

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz