wtorek, 11 lutego 2020

Pieczony kalafior

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na pieczonego kalafiora podanego z makaronem i sosem beszamelowym! Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale smakuje obłędnie. Mogę wam zagwarantować, że jest to mega połączenie. Pieczony kalafior jest na tyle różnorodnym w smaku warzywem, którego smak, aromat oraz ostrość zależy tylko i wyłącznie od użytych dodatków w trakcie opiekania, a całości dopełnia delikatny sos beszamelowy (przepis na sos tutaj). Na samą myśl "ślinka mi cieknie". Według mnie te smaki pasują do siebie wyśmienicie. To jak skusicie się na takiego kalafiora?

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut 
Całkowity czas przygotowania: 25 minut 

Ilość porcji: 2-3

Składniki kalafior:
1 kalafior
1 łyżka wędzonej papryki
2 łyżki curry w paście (ale może być też spokojnie w proszku)
łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
80 – 100 ml oliwy z oliwek


Kalafiora dzielę na różyczki. W misce mieszam wszystkie przyprawy z oliwą, wrzucam kalafiora i dokładnie obtaczam wszystkie różyczki. Układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 15-20 minut. W połowie pieczenie mieszam. Upieczonego kalafiora wyciągam i wykładam na ugotowany makaron i polewam beszamelem.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz