Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić
przepisem na pieczonego kalafiora podanego z makaronem i sosem
beszamelowym! Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale smakuje obłędnie.
Mogę wam zagwarantować, że jest to mega połączenie. Pieczony kalafior
jest na tyle różnorodnym w smaku warzywem, którego smak, aromat oraz
ostrość zależy tylko i wyłącznie od użytych dodatków w trakcie
opiekania, a całości dopełnia delikatny sos beszamelowy (przepis na sos tutaj). Na samą myśl
"ślinka mi cieknie". Według mnie te smaki pasują do siebie wyśmienicie.
To jak skusicie się na takiego kalafiora?
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki kalafior:
1 kalafior
1 łyżka wędzonej papryki
2 łyżki curry w paście (ale może być też spokojnie w proszku)
łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
80 – 100 ml oliwy z oliwek
Kalafiora
dzielę na różyczki. W misce mieszam wszystkie przyprawy z oliwą,
wrzucam kalafiora i dokładnie obtaczam wszystkie różyczki. Układam na
blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około
15-20 minut. W połowie pieczenie mieszam. Upieczonego kalafiora wyciągam i wykładam na
ugotowany makaron i polewam beszamelem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz