Sos beszamelowy to idealny dodatek do zapiekanki, pizzy, makaronu lub dania mięsnego. Nie wiesz, jak zrobić ten pyszny biały sos? Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na idealny sos beszamelowy. Dobre proporcje składników pomogą Ci przygotować idealny sos beszamelowy! Przekonasz się, że nie jest to wcale takie skomplikowane.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Całkowity czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 500 ml sosu
Składniki:
50 g masła/margaryny
łyżka mąki
500 ml mleka
1 płaska łyżeczka vegety
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć. Zdjąć z palnika i
dolewać powoli letnie mleko (nie zimne). Ważne, aby ciągle mieszać, by nie powstały grudki. Gdy sos jest już gładki dodać
vegetę, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotować, gotować chwilkę na małym ogniu aż sos zgęstnieje i odstawić z palnika. I to cały sekret udanego sosu beszamelowego.
Do czego podać sos beszamelowy? Ten sos najlepiej smakuje z daniami z makaronu. Wystarczy ugotować makaron i podać z sosem. Sos beszamelowy pasuje także idealnie do zapiekanek oraz do lasagne. Świetny jest również do ryby. Smakuje najlepiej z łososiem oraz dorszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz