poniedziałek, 10 lutego 2020

Sałatka z ciecierzycą i halloumi podana na rukoli

Sałatka z ciecierzycą  i serem halloumi jest prosta do zrobienia, efektowna i niezwykle smaczna. Koniecznie użyjcie dwóch kolorów papryk, zawsze to przyjemniej dla oka jak na talerzu jest kolorowo. A jeśli nie macie, bądź nie przepadacie za serem halloumi możecie zastąpić go pokruszoną fetą. Ja osobiście uwielbiam ser halloumi. Lubię jak "trzeszczy", bo taki właśnie dźwięk wydaje podczas gryzienia. Ma w sobie mnóstwo smaku, super smakuje grillowany i świetnie łączy się z większością warzyw.  Sałatka ta może spokojnie zastąpić danie główne. Zachęcam więc do spróbowania i smacznego życzę!


Czas przygotowania: 12 minut
Czas grillowania: 8 minut
Całkowity czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
1/2 cukinii
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
6 szt. suszonych pomidorów
150-200 g ciecierzycy ze słoika (waga bez zalewy)
1-2 garści rukoli
150 g sera halloumi
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka oliwy
1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki miodu
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżki pestek dyni (uprażone)

Cukinię pokrój na cienkie plasterki, paprykę w większą kostkę. Warzywa wymieszaj dokładnie z oliwą, wrzuć na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) lub do grilla elektrycznego i podsmaż przez kilka minut. Przełóż na talerz i wystudź. Ciecierzycę odsącz i opłucz dokładnie. Do miski przełóż ostudzone warzywa, ciecierzycę oraz pokrojone na paski suszone pomidory i natkę. Wymieszaj wszystko. Ocet wymieszaj z miodem. Na półmisku ułóż rukolę. Następnie przełóż warzywa. Na koniec ser halloumi pokrój na plastry, skrop resztą oliwy i usmaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Ułóż na sałatce. Posyp uprażonymi pestkami dyni i świeżo zmielonym pieprzem.

Rada:
Ser halloumi najlepiej ugrillować przed samym podaniem.


Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz