wtorek, 18 lutego 2020

Mini poduszeczki

Małe, chrupiące poduszeczki to moja propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek, chociaż idealnie nadadzą się również jako przekąska imprezowa :). W smaku można powiedzieć, że przypominają trochę faworki, a trochę pączusie. Dodatkowo są mega proste i szybkie do zrobienia oraz co ważniejsze przygotujesz je z samych podstawowych składników tj. mleko, mąka, jajka i masło. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, posypane cukrem pudrem. Dodatkowo przepis na pyszne chrupiące faworki znajdziecie tutaj.


Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: ok. 120-150 sztuk

Składniki:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g cukru
30 g masła
125 ml mleka
20 ml wódki/octu
2 jajka
tłuszcz do głębokiego smażenia/smalec
cukier puder do posypania


Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, cukier i masło pokrojone na mniejsze kawałki.  Siekać nożem do uzyskania sypkiej konsystencji. Następnie dodawać stopniowo mleko wymieszane z wódką i zagniatać ciasto. Na koniec dodać jajka i zagnieść gładkie ciasto do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2mm i pociąć w kwadraciki o boku ok. 3x3 cm (równie dobrze można wycinać kółeczka np. kieliszkiem od wódki lub inne wzorki). W średnim garnuszku rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia (drewnianym patyczkiem łatwo można sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany, wystarczy końcówkę patyczka zanurzyć w tłuszczu i sprawdzić czy wokół niego tworzą się bąbelki). Po rozgrzaniu się tłuszczu ustawić moc palnika na ok. 3/5 mocy palnika, tak by nie spalić tłuszczu. Poduszeczki smażyć partiami z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 

Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz