środa, 19 lutego 2020

Kiełbasa pieczona z pomidorkami i cebulką

Za oknem w dalszym ciągu pogoda bardziej późno jesienna/wczesno wiosenna niż zimowa. Dlatego dzisiaj chciałabym wam zaproponować na obiad kiełbaski pieczone w piekarniku z pomidorkami koktajlowymi i cebulką. Takie trochę wspomnienie okresu grillowego :) My bardzo często w lecie urządzamy grilla :) Dzisiejsza kiełbaska podana jest z ziemniaczanym puréé. I w tym momencie pewnie większość z Was zastanawia się jak dużo to ma kalorii, to Was zaskoczę i powiem, że wcale nie tak dużo jakby się wydawało (porcja ok. 500 kcal). Więc mam nadzieję, że będą Wam smakować oraz, że zabiorę Was wspomnieniami do ciepłych letnich dni :) Miłego dnia kochani! 


Czas przygotowania: 35 minut
Czas
przyrządzania: 35 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 70-75 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
4.5 kiełbaski śląskiej
1 cebula
100-150 g pomidorków koktajlowych
3-4 większe ziemniaki
25 g śmietany 12%
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Cztery kiełbaski natnij i ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z pokrojoną na grube piórka połówką cebuli. Piecz przez ok. 30-35 minut, aż się przyrumienią. Na 10 minut przed końcem wrzuć przecięte na pół pomidorki. W między czasie przygotuj puree ziemniaczane. Obrane ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź, lekko ostudź, dodaj śmietanę i rozgnieć tłuczkiem. Pozostałą cebulę potnij na cienkie piórka, a pół kiełbaski pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kiełbasę i cebulkę. Wyciągnij kiełbaskę z piekarnika i podawaj z pomidorkami, ziemniaczanym purée posypanym smażoną cebulką z kiełbasą. Możesz też posypać posiekanym szczypiorem. Dobrze pasuje do tego również sałatka ze świeżych warzyw. 

Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz