Witam Was! Ostatnio
dużo wrzucam wam propozycji z wolnowaru. Mam nadzieję, że Wam się podobają, bo
dzisiaj mam dla Was kolejną. Tym razem aromatyczny schab duszony w całości w
sosie własnym (uwielbiam sosy z wolnowaru). Podany z duszoną marchewką i
kluskami śląskimi (przepis tutaj)
:) Schab duszony w wolnowarze jest tak delikatny, pełen aromatu, a w dodatku
nie jest przesuszony, jest bardzo bardzo miękki, zresztą zobaczycie na zdjęciu,
bo nie dałam rady ładnie pokroić na plastry, bo dosłownie rozpadał się jest
miękki. Polecam bardzo wszystkim.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas marynowania: min. 3h
Czas duszenia w
trybie LOW: 6 godzin
Całkowity czas
przygotowania: ok. 9,5 godziny
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
300-400 g schabu
wieprzowego
2 marchewki
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela
angielskiego
1 łyżeczka słodkiej
papryki
sól
pieprz
1 szkl. bulionu
1 szkl. wody
Marynata:
6 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka vegety
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy do
mięsa wieprzowego
Zasmażka:
2 łyżki mąki
1/4 (50 g) masła
100 ml wody
Mięso umyj. W małej
miseczce przygotuj marynatę. Mięso przełóż do miski i rozprowadź równomiernie
marynatę. Odłóż na min. 3h do lodówki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju,
następnie połóż na nim zamarynowane mięso, obsmaż z każdej strony. Im będzie
mocniej przysmażone, tym sos będzie ciemniejszy (tylko uwaga nie można przypalić
mięsa, ma być zrumienione nie spalone :)). Przekładamy do misy wolnowaru.
Wlewamy bulion i wodę (można też użyć samej wody - wtedy 2 szkl. - ale w wersji
z bulionem sos wychodzi smaczniejszy). Dodajemy słodką paprykę listki laurowe,
ziele angielskie. Włączamy wolnowar i ustawiamy w trybie LOW na 6 godzin. A
zapomniałabym marchewkę należy obrać i pokroić na słupki i dodać do mięsa. Na
około 20 minut przed podaniem przygotuj zasmażkę. Roztop na patelni masło,
dodaj 2 łyżki mąki i chwilkę podsmaż. Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj wodę,
energicznie wymieszaj i wlej do gulaszu. Dobrze wymieszaj. Odczekaj jeszcze 15
minut od czasu do czasu mieszając. Sprawdź na koniec smak, jeśli jest potrzeba
dodaj sól lub pieprz do smaku. Podawać z kaszą, ziemniakami lub kluskami
śląskimi.
Smacznego!!
Zapraszam
do śledzenia mnie na instagramie Malinova
Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz