piątek, 29 listopada 2019

Schab z wolnowaru w aromatycznym sosie

Witam Was! Ostatnio dużo wrzucam wam propozycji z wolnowaru. Mam nadzieję, że Wam się podobają, bo dzisiaj mam dla Was kolejną. Tym razem aromatyczny schab duszony w całości w sosie własnym (uwielbiam sosy z wolnowaru). Podany z duszoną marchewką i kluskami śląskimi (przepis tutaj) :) Schab duszony w wolnowarze jest tak delikatny, pełen aromatu, a w dodatku nie jest przesuszony, jest bardzo bardzo miękki, zresztą zobaczycie na zdjęciu, bo nie dałam rady ładnie pokroić na plastry, bo dosłownie rozpadał się jest miękki. Polecam bardzo wszystkim. 


Czas przygotowania: 25 minut
Czas marynowania: min. 3h
Czas duszenia w trybie LOW: 6 godzin
Całkowity czas przygotowania: ok. 9,5 godziny

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
300-400 g schabu wieprzowego
2 marchewki
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
1 szkl. bulionu
1 szkl. wody

Marynata:
6 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka vegety
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego

Zasmażka:
2 łyżki mąki
1/4 (50 g) masła
100 ml wody


Mięso umyj. W małej miseczce przygotuj marynatę. Mięso przełóż do miski i rozprowadź równomiernie marynatę. Odłóż na min. 3h do lodówki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie połóż na nim zamarynowane mięso, obsmaż z każdej strony. Im będzie mocniej przysmażone, tym sos będzie ciemniejszy (tylko uwaga nie można przypalić mięsa, ma być zrumienione nie spalone :)). Przekładamy do misy wolnowaru. Wlewamy bulion i wodę (można też użyć samej wody - wtedy 2 szkl. - ale w wersji z bulionem sos wychodzi smaczniejszy). Dodajemy słodką paprykę listki laurowe, ziele angielskie. Włączamy wolnowar i ustawiamy w trybie LOW na 6 godzin. A zapomniałabym marchewkę należy obrać i pokroić na słupki i dodać do mięsa. Na około 20 minut przed podaniem przygotuj zasmażkę. Roztop na patelni masło, dodaj 2 łyżki mąki i chwilkę podsmaż. Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj wodę, energicznie wymieszaj i wlej do gulaszu. Dobrze wymieszaj. Odczekaj jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając. Sprawdź na koniec smak, jeśli jest potrzeba dodaj sól lub pieprz do smaku. Podawać z kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Smacznego!!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz