sobota, 30 listopada 2019

Mus czekoladowy z wiśniami

Wpadam do Was z najlepszym przepisem na mus czekoladowy. To mocno czekoladowy, przepyszny i super prosty do zrobienia mus z gorzkiej czekolady, śmietanki kremówki i serka mascarpone. To wspaniały i bardzo uniwersalny mus bez dodatku jajek. Świetny zarówno do tortów oraz jako deser w pucharku. Ostrzegam jest bardzo czekoladowy, ale ja nie umiem się mu oprzeć! Do musu lubię dodać kwaskowate owoce, tj, wiśnie, maliny, czy porzeczki. 


Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Ilość porcji: 6-8


Składniki:
250 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
250 g serka mascarpone
200 g ciemnej czekolady
3 łyżki cukru pudru + 2 łyżki cukru do owoców
500 g wiśni (świeże, bądź mrożone)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia (aż nie będzie gorąca, tylko delikatnie ciepła). Śmietanę ubijamy. Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem pudrem. Nie przerywając pracy miksera – dodajemy do serka czekoladę (delikatnie wlewamy małym strumieniem). Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę. Następnie mieszamy ręcznie do momentu, aż uzyskamy jednolitą, kremową, gęstą konsystencję. Przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki. W garnku podgrzewamy wiśnie z odrobiną wody i cukrem pudrem. Gdy woda odparuje, garnek zestawiamy z palnika i czekamy aż wiśnie ostygną. Polewamy wiśniami górę naszego deserku.


Smacznego.!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz