poniedziałek, 25 maja 2020

Kluski śląskie

Dzisiaj będzie na pyszne kluski śląskie. Kluski śląskie podaje zazwyczaj zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania i potrzebujemy tylko dwóch składników do ich wykonania: ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

 
Czas przygotowania: 30 minut
Czas ugotowania i ostudzenia ziemniaków: ok. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: ok. 35 kluseczek

Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana


Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki, dzięki temu ugotują się szybciej. Ugotuj, odparuj, rozgnieć i przestudź. Uklep ziemniaki w misce, podziel na 4 części, wyjmij jedną i w to miejsce wsyp mąkę. Zagnieć ciasto. Podsyp mąką, jeśli ciasto nadal będzie klejące. Dużo zależy od rodzaju ziemniaków. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku. Partiami wrzucaj do gotującej się wody. Gotuj przez 3 min. licząc od chwili, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyjmij na talerz.

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz