Dzisiaj będzie na pyszne kluski śląskie. Kluski śląskie podaje zazwyczaj zamiast ziemniaków,
najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą
lub boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania i potrzebujemy tylko
dwóch składników do ich wykonania: ziemniaków i mąki ziemniaczanej.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas ugotowania i ostudzenia ziemniaków: ok. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: ok. 35 kluseczek
Czas ugotowania i ostudzenia ziemniaków: ok. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: ok. 35 kluseczek
Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
Ziemniaki
obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki, dzięki temu ugotują się
szybciej. Ugotuj, odparuj, rozgnieć i przestudź. Uklep ziemniaki w
misce, podziel na 4 części, wyjmij jedną i w to miejsce wsyp mąkę.
Zagnieć ciasto. Podsyp mąką, jeśli ciasto nadal będzie klejące. Dużo
zależy od rodzaju ziemniaków. Z ciasta formować kulki, lekko je
spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku. Partiami wrzucaj do
gotującej się wody. Gotuj przez 3 min. licząc od chwili, kiedy kluski
wypłyną na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyjmij na talerz.
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz