czwartek, 28 listopada 2019

Pieczone udka

Witajcie kochani! Co tu dużo pisać. Dzisiaj chcę Wam zaproponować mój przepis na pieczone udka. Wcześniej są one marynowane z marynacie składającej się z musztardy, papryki słodkiej, kurkumy, oregano i odrobiny czosnku. Jeśli nie próbowaliście jeszcze udek w takiej marynacie bardzo polecam, Smak jest obłędny. A do tego pieczone ziemniaczki z dodatkiem curry, czosnku i słodkiej papryki. Taki mój mały fast food, ale w zdrowszej wersji. Do tego ulubiona sałatka i gwarancja, że cały obiad będzie zjedzony nawet przez niejadka. Zapraszam do spróbowania.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania: 30 minut - 3 godziny
Czas pieczenia: 45-50 minut
Całkowity czas przygotowania: 1,5 - 4 godzin

Ilość porcji: 2

Składniki:
2 udka z kurczaka

Marynata:
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Ziemniaki:
300 g ziemniaków
2 łyżki oleju roślinnego
2/3 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki przyprawy curry w proszku
sól
pieprz czarny mielony

Udka przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Dokładnie natrzyj mięso przyprawami, odstaw na 2-3 godziny ale marynata jest tak intensywna, że 30 minut w zupełności wystarczy. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w przyprawach. Udka i ziemniaki równomiernie ułóż na blasze do pieczenia. Piecz przez 45-50 minut. Podawaj z ulubioną surówką. U mnie dzisiaj marchewka z groszkiem i kukurydzą na ciepło. 



Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz