Zastanawiacie się co zrobić z żółtek, które zostały z kokosanek? Zapraszam do spróbowania pysznych kotlecików drobiowych w paprykowej panierce, może niektórzy je znają pod nazwą kotleciki szu szu. Kuszą, wyglądem, zapachem i smakiem! Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Trochę przypominają kotleciki z KFC. Zapraszam, więc na przepis.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
1 pierś z kurczaka (dwa filety)
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 żółtka jajek
3 łyżki oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
płaska łyżeczka soli
spora szczypcie pieprzu
odrobina chili
Pierś z kurczaka pokrój w poprzek na płaskie kotlety. Lekko rozbij. Kotletów nie trzeba przyprawiać. W marynacie przejdą przyprawami. Pozostałe składniki wymieszaj w misce dokładnie na gładką masę, a następnie zanurzaj w niej kawałki piersi z kurczaka. Najlepiej jak kotleciki będą w marynacie minimum godzinę. Następnie smaż tak jak zwykle kotlety z obu stron na rumiano. Uważaj, by kotleciki nie przypalały się za szybko. W razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Kotlety nie powinny się za szybko rumienić, by się nie spaliły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz