poniedziałek, 18 listopada 2019

Ciasteczka z marmoladą / dżemem

Co jest lepszego od domowych ciasteczek? Chyba nie ma takiej rzeczy. Ciastka, które wam dzisiaj chciałam polecić to ciasteczka z marmoladą, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymagają chłodzenia w lodówce. Kruche, a zarazem delikatne. Rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie ich spróbować.


Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: ok. 30 ciasteczek

Składniki:
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
150 g masła
dowolna marmolada / dżem
cukier puder

Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę obsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 8 mm. Przy brzegu wysmarować wzdłuż marmoladą (jeśli wolicie może być też dżem) na ok. 4 cm szerokości. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy. Rulon odciąć od pozostałego ciasta. Zawinięte ciasto pokroić na kawałki. długości ok. 4-5 cm. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i piec przez ok. 20 minut. Można posypać cukrem pudrem po schłodzeniu.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz