czwartek, 14 listopada 2019

Kokosanki

Dzisiaj wpadam do Was z przepisem na kokosanki. Choć takie ciasteczka mogą się wydawać trudne do przygotowania, to w rzeczywistości są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Poznaj mój sposób na kokosanki (sasanki jak ja lubię na nie mówić). Więc jeśli lubicie kokosowe ciasteczka koniecznie spróbujcie. Miłego dnia życzę. A teraz przepisik.


Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut

Ilość porcji: ok. 35 kokosanek

Składniki:
4 jajka (same białka)
300 g wiórków kokosowych
100 g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ubij białka na sztywną pianę zaczynając od mniejszych obrotów i stopniowo je zwiększaj. Podczas ubijania, ani na chwilę nie przerywając tego procesu, dosypuj stopniowo cukier. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. Gdy białka będą już ubite dodaj ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj. a następnie dodawaj stopniowo wiórki kokosowe i delikatnie połącz ze sobą wszystkie składniki. Konsystencja masy powinna być dość gęsta. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Masę nabieraj łyżeczką, a następnie formuj w dłoniach kulki o wielkości mniej więcej małego orzecha włoskiego i układaj na blaszce. Pamiętaj, by zachować stosowne odstępy pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami. Przełóż blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.  i piecz przez około 15 minut. Gotowe kokosanki powinny nabrać złocistego koloru. W środku powinny być miękkie, a na zewnątrz chrupiące.

Rada: Jeśli zamkniesz je w szczelnym pojemniku, będą świeże jeszcze przez kilka dni.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz