Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszną pizzę z kalafiora. Tak tak dobrze czytacie jest to pizza na spodzie z kalafiora. Muszę przyznać, że to jeden z najlepszych eksperymentów, jakie kiedykolwiek robiłam w kuchni. Najdziwniejsze z tego wszystkiego jest to, że tego kalafiora praktycznie nie czuć, a to dzięki mieszance różnych ziołowych przypraw. Należy również zaznaczyć, że wersja na kalafiorowym cieście jest oczywiście inna w smaku niż tradycyjna drożdżowa, lecz wydaje mi się, że nic jej nie brakuje. Na pewno jest dużo zdrowsza, sycąca, a jej smak naprawdę potrafi zaskoczyć. Polecam wszystkim. Można zrobić ją zarówno w wersji z dodatkami mięsnymi, jak i całkowicie wegetariańską. Zapraszam do spróbowania.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość porcji: 1 średniej wielkości pizza
Składniki ciasto:
1 większy kalafior ok. 650 g
1 jajko
10 dag żółtego sera
Szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
Sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej
Składniki sos pomidorowy:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta ziół włoskich
szczypta przyprawy do pizzy
Dodatki:
starty sera mozzarella
ulubione dodatki na pizzy (u mnie połówka pizzy była z salami, kukurydzą i rukolą, a druga z szynką prosciutto, pomidorkami koktajlowymi i rukolą)
Kalafior kroimy na mniejsze różyczki. Rozdrabniamy na kształt sypkiego białego ryżu. W garnku zagotowujemy 0,5 l wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzamy na sitku. Zlewamy zimną wodą. Następnie wkładamy kalafiora do ściereczki najlepiej bawełnianej i dociskamy mocno ręką wyciskając nadmiar wody. Kalafior musi być dobrze odciśnięty, inaczej pizza może się rozpadać po upieczeniu. Odciśnięty kalafior przekładamy do miski, dodajemy jajko, starty ser, przyprawy i łyżkę mąki. Mieszamy aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. Formujemy z ciasta okrąg. Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10-15 minut.
Rada:
Świeża rukola, pomidorki koktajlowe i szynkę prosciutto najlepiej ułożyć na pizzę już po upieczeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz