poniedziałek, 23 września 2019

Domowe burgery z serem halloumi

Jest to moja propozycja na wegetariańską wersję burgerków. Ich głównym elementem jest ser halloumi (jeszcze pewnie nie raz się pojawi przepis z tym serkiem, ponieważ go uwielbiam - wcześniejszy przepis znajdziecie tutaj smażony ser halloumi). Ma zwartą konsystencję i świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Można wykorzystywać go na wiele sposobów. U mnie dzisiaj w wersji grillowanej w burgerku :) To danie z cyklu błyskawiczne do przygotowania i dodatkowo nie są tu wymagane żadne zdolności kulinarne, za to jaki efekt.


Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas grillowania: ok. 15 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 50 minut

Ilość porcji: 2-4

Składniki:
225 g sera halloumi
oliwa z oliwek
1/4 łyżeczki słodkiej papryki 
szczypta czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki oregano 
szczypta pieprzu
2-4 bułki 
kilka listków sałaty
1 pomidor
1/2 zielonego ogórka
1/4 czerwonej cebuli
musztarda
majonez 
ketchup

Ser halloumi przekroić na dwa grubsze lub 4 cieńsze plastry, obsypać przyprawami, polać oliwą z oliwek i zgrillować (na grillu elektrycznym lub patelni grilowej) do czasu aż nabierze złotego koloru z obu stron. W tym czasie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 5 minut podgrzać rozcięte na dwie połówki bułki. Wyjąć z piekarnika i posmarować je z górnej strony musztardą, a z dolej majonezem wymieszanym z ketchupem. Na dolną połówkę nałożyć sałatę, następnie zgrillowany ser halloumi, plastry pomidora i ogórka oraz cebulę pokrojoną w piórka. Przykryć drugą połówką. Aby wygodniej się jadło można wbić na środek patyczki do szaszłyków, wtedy burger się nie będzie rozpadał :)


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz