niedziela, 22 września 2019

Krewetki na białym winie ze szpinakiem i pomidorkami

Lubicie krewetki? Mój mąż je uwielbia. Krewetki w każdej postaci powodują szaleństwo jego kubków smakowych.

W tym przepisie proponuję znane i lubiane połączenie. Krewetki idealnie komponują się z czosnkiem, szpinakiem, pomidorkami i winem. Krewetki w tej postaci są naprawdę pyszne. Polecam serdecznie i zapraszam Was do ich przygotowania!


Czas przygotowania: ok. 5 minut
Czas gotowania: ok. 10 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 15 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
1/4 kostki masła
1/3 szklanki wytrawnego białego wina 
1 łyżka świeżego soku z cytryny 
1 łyżka sosu sojowego 
2 ząbki czosnku wyciśnięte 
szczypta suszonej papryki 
1/2 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 
250 g krewetek 
12 pomidorków cherry, podzielonych na pół 
5 garści liści szpinaku 
bagietka lub kromki chleba

Na patelni rozpuścić masło. Dodaj wino, sok z cytryny, sos sojowy, wszystkie przyprawy i czosnek. Wymieszaj wszystko razem, a następnie wrzuć krewetki i pokrojone pomidorki. Podsmaż około 3 minuty. Wymieszaj krewetki i smaż jeszcze 2 minuty. 


Zestaw patelnię z palnika i dodaj liście szpinaku. Postaw z powrotem na palnik i ciągle mieszając podsmaż jeszcze przez około minutę. Podawać z bagietką lub chlebem.


Smacznego! 😊😊

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz