Nie wiem czy jedliście już ser halloumi, ale jak dla mnie bije wszystkie inne sery na głowę! Oj tak, halloumi jest to ser słony, odrobinę twardy, lekko skrzypiący i cudownie przypieczony, niebo w gębie jak to się ładnie mówi. Najlepiej smakuje halloumi z grilla, ale będzie też świetnie smakować po prostu smażony na patelni. Pasuje idealnie do sałatek, do kanapek, do zapiekanek, jako główny składnik obiadu. Niektórzy twierdzą, że podobny jest nieco do połączenia oscypka z fetą, chociaż według mnie jest on zdecydowanie unikalny w smaku. Polecam do spróbowania.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas smażenia: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 50 minut
Ilość porcji: 2
Składniki ziemniaki:
5-6 ziemniaków
przyprawa do ziemniaków
sól
Składniki ser:
225 g sera halloumi
mąka
jajko
oliwa z oliwek
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki oregano
szczypta pieprzu
Składniki sałatka:
sałatka rzymska
duża marchewka
1/4 cebuli
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
pieprz i sól do smaku
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki. Przełożyć do miski, polać oliwą i doprawić przyprawami i solą. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 min (wszystko zależy jak grube będą Wasze talarki).
Ser pokroić na 3-4 plasterki. Obsypać przyprawami z każdej strony. Wziąć dwa talerzyki, na jednym roztrzepać jajko, a na drugim wysypać odrobinę mąki. Ser obtoczyć w jajku i mące i smażyć na rozgrzanej oliwie po ok. 4 minuty z każdej strony, tak aby mąka się ładnie zezłociła.
Sałatę pokroić, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć wszystko do miski, dodać przeciśnięty czosnek i znowu wymieszać. Skropić oliwą według uznania i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego! Mam nadzieję, że polubicie ten ser tak jak ja :) I koniecznie spróbujcie go też w wersji grillowej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz