Świeże listki roszponki są tak delikatne i uniwersalne w smaku, że w sałatkach skomponują się niemal ze wszystkimi dodatkami. Sałatka bazuje na delikatnej roszponce w towarzystwie fig i mango z dodatkiem migdałów. Spokojnie może zaspokoić potrzebę na coś słodkiego w bardzo zdrowej. W dodatku jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
sałata roszponka – opakowanie
1 duże mango
5 fig
2 łyżki migdałów w płatkach / posiekanych migdałów
5 łyżek oliwy
1 łyżka miodu
Mango obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w plasterki lub kostkę. Figi umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Na talerze wyłożyć roszponkę, mango, figi i posypać płatkami migdałów, jeżeli mamy całe migdały to je posiekać, uprażyć na patelni i dopiero posypać nimi sałatkę. Oliwę i miód wymieszać i polać sałatkę (jeśli składniki sosu nie chcą się połączyć dodać łyżkę gorącej wody).
Smacznego 😊😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz