wtorek, 30 marca 2021

Szparagi pieczone na cieście francuskim

Dzień dobrerek kochani! W ten piękny słoneczny dzień podrzucam Wam dzisiaj pierwszy wiosenny przepis. Sprawdzi się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i obiadowa, czy nawet na kolację. Więc jeśli lubicie szparagi to podrzucam Wam przepis szybki, efektowny i co najważniejsze pyszny. Idealnie sprawdzi się również kiedy potrzebujesz coś na szybko. Szparagi a’la pizza na cieście francuskim. Polecam Wam serdecznie i zachęcam do próbowania, bo naprawdę warto.


Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzaniaok. 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 25 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
opak. ciasta francuskiego
passata/ketchup/pesto rosso
6 plastrów szynki drobiowej
100 g mozzarelli tartej
500 g szparagów zielonych
10 pomidorków cherry
sól, pieprz
szczypta ziół włoskich


Ciasto francuskie przekładamy na blaszkę. Smarujemy passatą/ketchupem/pesto rosso (u mnie dzisiaj z pesto), układamy plastry szynki, posypujemy serem mozzarella, następnie układamy szparagi (można użyć surowych lub lekko obgotowanych przez 5 we wrzącej osolonej wodzie), obsypujemy pomidorkami, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 20 min i gotowe. Dzisiaj podane u mnie na obiad z porcją frytek 😊😊 

Smacznego! 😊😊

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz