Dzień doberek kochani! Przy piątku mam dla Was pyszne deserki z malinami, kremem śmietankowym i bezą. Deserki malinowa chmurka polecają się do kawy na weekend! Proste, pyszne i do tego pilnie wyglądają. U mnie dzisiaj w wersji uproszczonej, ale równie smacznej. Miłego popołudnia kochani.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas przyrządzania: ok. 1 godzina
Czas chłodzenia: min. 6 godzin
Całkowity czas przygotowania: ok. 7,5 godzin
Ilość porcji: 5 pucharków po 330 ml
Składniki:
300-400 g malin (mogą być mrożone)
2 galaretki malinowe
900 ml wody
Galaretkę rozpuszczamy i dodajemy maliny. Studzimy. Przekładamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała.
Składniki krem:
500 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki miksujemy na sztywną masę. Następnie przekładamy na zastygniętą galaretkę.
Składniki beza (w wersji, gdy mamy więcej czasu):
2 białka
100 g drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40g płatków migdałów
Białka ubijamy na sztywno następnie powoli dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Pod sam koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną. Białko wykładamy na papier do pieczenia i posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 50 minut. Beza powinna być chrupka i wypieczona. Studzimy. Kruszymy i przekładamy do pucharków na krem.
W wersji uproszczonej można kupić kilka małych bez, pokruszyć i wyłożyć na krem. Natomiast migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić i wyłożyć na bezy.
Całość udekorować malinami i miętą. Polecam, bo są naprawdę smaczne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz