Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was pyszne burgery z szarpaną wieprzowiną w stylu meksykańskim. Bo nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy burgery! Buła wypełniona soczystym mięsem, z różnymi dodatkami to coś, wobec czego nie możemy przejść obojętnie. Tradycyjny burger ma w środku kotlet wołowy jednak dzisiaj chcę wam przedstawić równie pyszną wersję burgerka z pulled pork, ale wszystkiego dowiecie się za chwilę. Także zapraszam do sprawdzenia mojego przepisu.
Czas przygotowania: ok. 6-8 godzin
Czas przyrządzania: ok. 3 godziny
Całkowity czas przygotowania: ok. 9-11 godzin
Ilość porcji: 2-4
Składniki:
1kg wieprzowiny (łopatka, szynka, karkówka)
1 cała pomarańcza
4 ulubione bułki
ulubione dodatki do burgera
3 czubate łyżki majonezu
2,5 łyżki ketchupu
Marynata:
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kuminu
1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
pół łyżeczki kolendry
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
sok z 1 pomarańczy
Mięso umyć, osuszyć, pokroić, żeby na kawałki o grubości ok. 4 cm i przełożyć do miski. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na 6-8 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i położyć na nim pokrojoną w plastry pomarańczę, przykryć i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec jeszcze 2,5 godziny. Podczas pieczenia mięso polewać od czasu do czasu wytworzonym sosem. Po upieczeniu, gdy mięso będzie bardzo miękkie, porwać je na włókna za pomocą widelców i wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem.
Nasz sposób podania. Bułki przekroić na pół i lekko zrumienić z obu stron na suchej patelni. W miseczce połączyć majonez z ketchupem. Jeszcze ciepłe połówki bułek posmarować powstałym sosem. Następnie układać kolejno sałatę, gorące mięsko, pomidora, krążki czerwonej cebuli, paprykę i przykryć drugą połówką bułki. Można podawać z frytkami lub z sałatką ze świeżych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz