niedziela, 14 lutego 2021

呕eberka pieczone w zalewie ketchupowej

Dzień doberek 馃檪 Na niedzielny obiadek mam dzisiaj co艣 specjalnego. Chcia艂am Wam przekazać przepis na najlepsze żeberka. S膮 tak delikatne, rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach, 偶e ka偶demu b臋d膮 smakowa膰. Gwarantuj臋 to wam. Poznajcie wi臋c m贸j sprawdzony przepis na 偶eberka w zalewie ketchupowej w wersji 艂agodnej lub je艣li wolicie ostrej i p臋d藕cie przygotowywa膰 偶eberka u siebie (mo偶ecie u偶y膰 te偶 innego mi臋sa wieprzowego i r贸wnie偶 wyjdzie ob艂臋dne). Mi艂ej niedzieli.


Czas przygotowania: 1-2 godziny 
Czas przyrz膮dzania: 2,5 godziny
Ca艂kowity czas przygotowania: 3,5-4,5 godziny

Ilo艣膰 porcji: 3-4

Sk艂adniki:
1-1,5 kg żeberek wieprzowych (polecam ze sklepu @sklep.bekon maj膮 pyszne mi臋sko)
2-3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
1 cebulę pokrojoną w piórka
1 艂yżkę posiekanego imbiru lub sproszkowanego
sezam do posypania

Marynata:
1 szkl. ketchupu
1/2 szkl. oleju
2 艂yżki miodu
3 艂yżki sosu sojowego
1,5 艂yżeczki chili w proszku - wersja ostra
0,5 艂y偶eczki chili w proszku + 1 艂y偶eczka s艂odkiej papryki - wersja 艂agodna


W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec żeberka robimy marynatę. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, w pi贸rka cebul臋 oraz posiekany imbir. Wszystko dok艂adanie mieszamy. 呕eberka wk艂adamy do marynaty, dok艂adnie je obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i odstawiamy na 1-2 godziny, aby 偶eberka przesz艂y dobrze wszystkimi smakami. Naczynie żaroodporne z żeberkami przykrywamy pokrywką naczynia lub folią aluminiową i pieczemy w 180st (góra-dó艂) przez 2 godziny. Po tym czasie odkrywamy żeberka i pieczemy oko艂o 30-40 minut. Po wyj臋ciu posypa膰 ca艂o艣膰 sezamem. 艢wietnie nadadz膮 si臋 do podania pieczone ziemniaczki i sur贸wka z bia艂ej kapusty.

Smacznego!

Zapraszam do 艣ledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 馃槍馃槉

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz