Dzień doberek 🙂 Na niedzielny obiadek mam dzisiaj coś specjalnego. Chciałam Wam przekazać przepis na najlepsze żeberka. Są tak delikatne, rozpływające się w ustach, że każdemu będą smakować. Gwarantuję to wam. Poznajcie więc mój sprawdzony przepis na żeberka w zalewie ketchupowej w wersji łagodnej lub jeśli wolicie ostrej i pędźcie przygotowywać żeberka u siebie (możecie użyć też innego mięsa wieprzowego i również wyjdzie obłędne). Miłej niedzieli.
Czas przygotowania: 1-2 godziny
Czas przyrządzania: 2,5 godziny
Całkowity czas przygotowania: 3,5-4,5 godziny
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
1-1,5 kg żeberek wieprzowych (polecam ze sklepu @sklep.bekon mają pyszne mięsko)
2-3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
1 cebulę pokrojoną w piórka
1 łyżkę posiekanego imbiru lub sproszkowanego
sezam do posypania
Marynata:
1 szkl. ketchupu
1/2 szkl. oleju
2 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki chili w proszku - wersja ostra
0,5 łyżeczki chili w proszku + 1 łyżeczka słodkiej papryki - wersja łagodna
W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec żeberka robimy marynatę. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, w piórka cebulę oraz posiekany imbir. Wszystko dokładanie mieszamy. Żeberka wkładamy do marynaty, dokładnie je obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i odstawiamy na 1-2 godziny, aby żeberka przeszły dobrze wszystkimi smakami. Naczynie żaroodporne z żeberkami przykrywamy pokrywką naczynia lub folią aluminiową i pieczemy w 180st (góra-dół) przez 2 godziny. Po tym czasie odkrywamy żeberka i pieczemy około 30-40 minut. Po wyjęciu posypać całość sezamem. Świetnie nadadzą się do podania pieczone ziemniaczki i surówka z białej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz