wtorek, 16 lutego 2021

Szarpana wieprzowina w stylu meksykańskim

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszną, bardzo aromatyczną carnitas, czyli szarpaną wieprzowinkę. Jest to rodzaj pulled pork przygotowanej na sposób meksykański. Stanowi świetny dodatek do wszelakich tortilli, burrito, tacos, burgerów. Jednak przygotowując tą wieprzowinkę warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ oczekując na obiad w domu unosi się taki aromat, że burczenie w brzuchu usłyszą nawet sąsiedzi. Gwarantuję wam, że będzie wam smakować :). Ja podałam dzisiaj moją wieprzowinkę w burgerach.


Czas przygotowania: ok. 6-8 godzin
Czas przyrządzania: ok. 3 godziny
Całkowity czas przygotowania: ok. 9-11 godzin

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
1kg wieprzowiny (łopatka, szynka, karkówka)
1 cała pomarańcza

Marynata:
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kuminu
1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
pół łyżeczki kolendry
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
sok z 1 pomarańczy


Mięso umyć, osuszyć, pokroić, żeby na kawałki o grubości ok. 4cm i przełożyć do misko. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na 6-8 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180st. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i położyć na nim pokrojoną w plastry pomarańczę, przykryć i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec jeszcze 2,5 godziny. Podczas pieczenia mięso polewać od czasu do czasu wytworzonym sosem. Po upieczeniu, gdy mięso będzie bardzo miękkie, porwać je na włókna za pomocą widelców i wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem. Podawać w tortilli, burrito, tacos, czy burgerach.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz