piątek, 19 lutego 2021

Spaghetti cielęce z marchewką i cukinią

Dzień doberek kochani! Spaghetti z mieloną cielęciną to jedno z moich ulubionych dań. A wszystko dzięki temu, że w końcu udało mi się dostać wyjątkowo dobre mięso. (dziękuję @sklep.bekon). Ale wracając do przepisu to tym razem do sosu dodałam startą marchew oraz cukinię, posiekaną cebulkę i przyprawy i wyszło obłędnie. Delikatne mięso cielęciny rozpływało się w ustach, a słodki smak sosu pomidorowego powoduje, że nie można przestać jeść. Serdecznie zapraszam do spróbowania.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzaniaok. 40 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 50 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
300 g mięsa mielonego cielęcego
300 ml przecieru pomidorowego
100-150 ml wody
mała marchewka
1/3 małej cukinii
1/4 cebuli
ząbek czosnku
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
250 g makaronu spaghetti
masło klarowane
1 łyżka oliwy z oliwek
50 ml śmietany 30%
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka listków bazylii
parmezan do posypania


Mięso dopraw słodką papryką, solą i pieprzem, wlej oliwę z oliwek i wymieszaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Cukinię umyj i również zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj mieloną cielęcinę i smaż na średnim ogniu około 8-10 minut. Dodaj przecier pomidorowy, marchewkę, cukinię i czosnek. Wymieszaj całość, zakryj patelnię pokrywką i duś sos około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzuć kilka listków bazylii do sosu. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Wlej do sosu łyżkę wody z gotowania makaronu. Do sosu dodaj śmietanę. Wymieszaj. Ewentualnie dopraw sos solą i pieprzem. Wymieszaj makaron z sosem. Spaghetti z cielęciną podawaj ciepłe posypane startym parmezanem i paseczkami listków bazylii.

Smacznego! 😊😊🥞🥞

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz