środa, 19 sierpnia 2020

Risotto pomidorowe

Dzień doberek kochani! Co powiecie na risotto pomidorowe? To jeden z klasyków kuchni włoskiej, a jak pewnie można się domyślić to jedna z moich ulubionych kuchni. Takie risotto sprawdzi się idealnie o każdej porze roku, a przygotowanie go zajmuje niecałe pół godziny. Do risotto używam pomidorów z puszki, które zawsze mam pod ręką, jednak równie dobrze możecie użyć obranych ze skórki świeżych pomidorów i passaty pomidorowej.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: ok. 40-50 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
200 g ryżu do risotto
1/2 l bulionu
1/2 cebuli
200 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki parmezanu lub sera grana
masło lub oliwa z oliwek
kilka listków bazylii
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki bazylii suszonej
pół łyżeczki ziół włoskich
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego


Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę z oliwek i smażymy na małym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zrobi się miękka, dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty, pilnując, żeby ryż nie przywarł. Na patelnię wlewamy chochlę gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy pomidory. Słodzimy i solimy do smaku. Stopniowo dodajemy kolejne porcje bulionu (za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie płyn), do momentu, aż ryż zrobi się miękki. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię, suszoną bazylię, zioła włoskie, czosnek niedźwiedzi i parmezan. Całość mieszamy i gotowe. Na talerzu dekorujemy pomidorkiem koktajlowym i świeżą bazylią.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz