wtorek, 18 sierpnia 2020

Gulasz z chorizo i ciecierzycą

Dzień doberek kochani! Dzisiaj na obiadek pyszny gulasz z chorizo i ciecierzycą. Jest to pożywne i smaczne danie, które godzi zwolenników diety mięsnej i wielbicieli warzyw. Kiełbasa chorizo świetnie komponuje się z papryką, pomidorami i świeżymi ziołami, a dodatek ciecierzycy sprawia, że danie jest zdrowe i sycące. Polecam z całego serduszka!


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
100 g kiełbasy chorizo 
120 g ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu) 
1/2 średniej cebuli
papryka czerwona
150 g pieczarek
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie z cebulą i czosnkiem (jeśli macie zwykłe wystarczy dodać do sosu ząbek czosnku)
garstka świeżej kolendry
szczypta suszonego oregano 
1,5 łyżeczki ziół włoskich
50 ml śmietany 18%
sól, pieprz do smaku 
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek


W wysokiej patelni odpowiedniej do duszenia lub szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę lub olej. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę przekrawamy wzdłuż i kroimy na w poprzek na kawałki o grubości około pół centymetra. Cebulę podsmażamy przez około 2 minuty do lekkiego zeszklenia, dodajemy kiełbasę i całość smażymy, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy około 7 minut. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, odsączoną ciecierzycę, doprawiamy solą i dusimy około 15 minut, mieszając co jakiś czas, aż całość się zredukuje. Pod koniec gotowania doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną suszonego oregano, ziołami włoskimi i świeżą lub suszoną kolendrą. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz