piątek, 5 lutego 2021

Curry z kalafiorem i batatami

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, aromatyczne warzywne curry z kalafiorem i batatami. Świetnym uzupełnieniem tego dania są orzechy nerkowca. Nie tylko ze względów smakowych, ale i podnoszących wartości odżywcze dania. Do podania idealnie sprawdzi się ryż. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :)


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: ok. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
1 średnia cebula
1 łyżka oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki ostrej papryki
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka wody
500 g batatów
300 g kalafiora
250 ml mleka kokosowego
70 g orzechów nerkowca
ok. 100 g ryżu
świeża kolendra (ew. suszona)


Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić w małą kostkę. Rozgrzać olej w woku lub garnku, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją, ok. 5 minut. Dodać obrany i starty czosnek oraz obrany i starty imbir. Mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać przyprawy, wymieszać i chwilę razem podsmażać, aż uwolni się aromat. Dodać pomidory oraz wodę i zagotować. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę bataty oraz doprawić solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu gotować przez 30 minut bez przykrycia. Podzielić kalafiora na małe różyczki i dodać do potrawy. Wlać mleko kokosowe, wymieszać, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie uprażyć orzechy na suchej patelni. Curry podawać z ryżem, orzechami i kolendrą.

Smacznego! 

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz