Dzień doberek kochani! Dzisiaj takie późne śniadanko, a na nie pyszne wytrawne pankejki. Do przygotowania tych pankejków użyć możecie w zasadzie dowolnych dodatków. U nas dzisiaj w dwóch wersjach z łososiem i szynką prosciutto. To fantastyczna propozycja na weekendowe śniadanie. Są szybkie w przygotowaniu i efektowne. Polecam i życzę smacznego kochani!
Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzania: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: ok. 15-20 (zależne od wielkości)
Składniki:
200 ml mleka
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżka oleju
Do podania np:
rukola
łosoś wędzony kanapkowy
serek śmietankowy
szynka prosciutto
sok z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać rózgą i smażyć małe placuszki o średnicy około 10 cm na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron ok 1-2 min. na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z serkiem śmietankowym, rukolą, wędzonym łososiem i skropione sokiem z cytryny lub z serkiem śmietankowym, rukolą i szynką prosciutto, itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz