piątek, 22 stycznia 2021

Gnocchi zapiekane w sosie bolognese

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was pyszną zapiekankę :) Gnocchi zapiekane w sosie bolognese. Gnocchi po bolońsku to moja interpretacja pomysłu na "garnek po bolońsku" od @winiary . Nie wiem jak smakuje ich receptura, choć wiem, że ma wielu zwolenników. Ja jedynie zasugerowałam się składem opakowania. Danie smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Czas przygotowania: 5 minut

Czas przyrządzania: ok. 25 minut

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut


Ilość porcji: 3-4


Składniki:
400 g gnocchi
250 g mięsa mielonego wieprzowego/drobiowego
1/4 cebuli
ząbek czosnku
100 g tartego sera mozzarella
70 g koncentratu pomidorowego
400 ml wody/bulionu
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki przyprawy do spaghetti
1/4 łyżeczki ziół włoskich
liść laurowy
sól, pieprz
kilka listków świeżej bazylii
olej do smażenia


Cebulę w kostkę, a czosnek posiekać. Podsmażyć je na żeliwnej patelni na odrobinie oleju, do czasu, gdy cebula ładnie się zeszkli. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Przyprawić przyprawą do spaghetti, solą i pieprzem do smaku. Zalać wodą/bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i gotować przez 5-7 minut, aby woda z sosu trochę odparowała. Dodać liść laurowy. Doprawić słodką papryką, pieprzem cayenne, ziołami włoskimi, bazylią i oregano. Dodać surowe gnocchi. Gotować około 5 minut. Całość posypać serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 5-7 minut, tak aby ser się ładnie rozpuścił. Przed podaniem posypać posiekaną bazylią. 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz