wtorek, 12 stycznia 2021

Spaghetti z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami cherry

Dzień doberek kochani! Dzisiaj leci do Was przepis na przepyszny makaron! Jeśli uda Wam się kupić świeży makaron to polecam (polecam świeże makarony z Lidla), całość jest wówczas jeszcze bardziej smaczna! A co do samego dania jest to makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Jest to naprawdę udane i sprawdzone połączenie smaków. Dodatkowo wszystko idealnie łączy delikatny śmietankowy sos z dodatkiem białego wina. Polecam bardzo :-)


Czas przygotowania: ok. 5 minut
Czas gotowania: ok. 10 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 15 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
150 g makaronu spaghetti
200 g krewetek
100 g szpinaku
150 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy extra
1/4 cebuli
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
4 łyżki białego wytrawnego wina
sól, pieprz


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Krewetki obrać, oczyścić z jelit, jeśli jest taka konieczność, wykręcić ogonki i osuszyć. Szpinak opłukać i osuszyć, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć pokrojoną w małą kosteczkę cebulę oraz posiekany czosnek. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać krewetki i smażyć na większym ogniu przez pół minuty (surowe - szare krewetki) lub 10 sekund (obgotowane - różowe krewetki). Doprawić solą, pieprzem i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć smażenie. Wlać wino i chwilę pogotować. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i mieszając smażyć przez kilkanaście sekund. Dodać szpinak i wymieszać. Gdy szpinak zwiędnie wlać śmietankę i zagotować. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Smacznego! 😊😊

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz