Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was polędwiczki z indyka zapiekane ze szpinakiem, mozzarellą i gorgonzolą - proste, a jakie pyszne. Jeśli macie upieczecie wcześniej filety z indyka lub kurczaka też śmiało możecie je wykorzystać do tego dania. Dla mnie jest to idealne rozwiązanie, gdy chcemy zjeść pysznie, a zarazem chcemy oszczędzić sobie długiego stania "przy garach".
Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzania: ok. 15-20 minut
Całkowity czas przygotowania: 20-25 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
2 polędwiczki z indyka
3 garści szpinaku
1-2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
sól, pieprz
ser gorgonzola
ser mozzarella (wiórki)
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni. Dodać szpinak, przyprawić, poddusić z czosnkiem na patelni dodając kilka łyżek wody (tylko by zmiękł i zmniejszył objętość). Polędwiczki z indyka rozbić na kotlety o grubości 1 cm podzielić na 4 kotlety. Ugrillować na patelni grillowej z dwóch stron. Ułożyć szpinak na plastrach indyka, dodać kilka kawałków gorgonzoli, posypać mozzarellą. Grillować na patelni pod przykryciem do rozpuszczenia się serów i gotowe. Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas z gniecionymi ziemniaczkami i papryczkami padron.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz