czwartek, 14 stycznia 2021

Ślimaczki szpinakowo-serowe z ciasta francuskiego

Dzień doberek kochani! Przychodzę do Was z pyszną przekąską, która idealnie sprawdzi się w karnawale. Zawijaski ślimaczkowe serowo-szpinakowo. Propozycja dla tych, którzy lubią wytrawne smaki. Do zrobienia w kilka minut, a smakują przepysznie. Idealnie nadaje się na imprezy w domku lub jako kolacja. 


Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzania: 10-15 minut
Całkowity czas przygotowania: 15-20 minut

Ilość porcji: ok. 15 ślimaczków

Składniki:
1 opak. ciasta francuskiego
100g serka homogenizowanego naturalnego
1-2 garści świeżego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
tarty parmezan
jajko
sól, pieprz


Ciasto rozwijamy. Serek, szpinak i czosnek przekładamy do miski i blendujemy. Powstałą masę doprawiamy. Następnie wykładamy przygotowaną masę na ciasto. Zwijamy delikatnie wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 1-1.5 cm plasterki. Układamy na papierze do pieczenia. Lekko smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30-35 min w temp. 190 stopni, aż do zrumienienia. Przed podaniem posypujemy parmezanem i gotowe. 

Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz