niedziela, 27 grudnia 2020

Spaghetti w sosie śmietanowym z boczkiem, suszonymi pomidorami i brukselką

Dzień doberek kochani! Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny obiad. Przygotowanie zajmuje max. 15 minut. Pomysł zaczął się od brukselki, którą dojrzałam na pobliskim targu :). Bardzo proste połączenie, z minimalną ilością składników, które pomagają brukselce zabłysnąć. Danie pyszne jest zarówno na świeżo, jak i odgrzewane na patelni w drugi dzień – boskie! To kto z was da się skusić na pyszny makaron z brukselką?


Czas przygotowania: 5 minut

Czas przyrządzania: ok. 10 minut

Całkowity czas przygotowania: ok. 15 minut


Ilość porcji: 2-3


Składniki:
100 g boczku
6 połówek suszonych pomidorów
ząbek czosnku
200 ml śmietanki 30%
10 brukselek
150 - 200 g makaronu
garść orzechów włoskich
tarty parmezan
sól, pieprz


Brukselki kroimy na połówki lub ćwiartki. Makaron z brukselkami gotujemy ale dente w osolonej wodzie. Boczek oraz pomidory kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i podsmażany, następnie dodajemy pokrojone pomidory i smażymy około 1 minutę. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko śmietanką. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie dodajemy ok. 100 ml wody z gotowania makaronu. W między czasie odcedzamy makaron z brukselką i dodajemy go do sosu. Mieszamy i doprawiamy samym pieprzem. Na koniec posypujemy wszystko drobno posiekanymi orzechami włoskimi i parmezanem. Można podać z wcześniej podsmażonymi chipsami z boczku. Uwierzcie mi, że w tej wersji na pewno posmakuje wam brukselka :)

Smacznego! 

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz