czwartek, 28 stycznia 2021

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-porowym

Dzień doberek kochani! Dzisiaj malinkowa kuchnia serwuje smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu połączenie jakim są kąskii z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-porowym z kukurydzą. Kurczak w tej wersji to moja absolutna pierwsza trójka jeżeli chodzi o sposób przyrządzenia tego rodzaju mięsa. Jeżeli lubicie pora to możecie być pewni, że będzie Wam smakowało. Mówię wam niebo w gębie, a sos mogłabym zjeść sam nawet bez mięsa.


Czas przygotowania: 5 minut

Czas przyrządzania: ok. 20 minut

Całkowity czas przygotowania: ok. 25 minut


Ilość porcji: 2-3


Składniki:
200 g makaronu
biała część pora
1 średnia marchewka
200-250 g piersi z kurczaka
pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
szczypta imbiru
pół łyżeczki kurkumy
szczypta rozmarynu
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylii
szczypta kolendry
sól, pieprz
szkl. bulionu
75 g kukurydzy
125 ml śmietanki 30%
garść świeżej kolendry


Makaron ugotować ale dente. Białą część dużego pora kroimy w talarki, podsmażamy na odrobinie oliwy i masła do momentu aż się ładnie zeszkli. Uwaga, aby nie przypalić, ponieważ będzie miał gorzkawy smak! W międzyczasie marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, a kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Gdy por będzie szklisty przesuwamy go na jedną część patelni, dorzucamy do niego marchewkę, a na drugiej smażymy kurczaka. Jak kurczak się podsmaży zalewamy całość bulionem. Gotujemy przez kilkanaście minut na małym ogniu. Po ok. 10 minutach dorzucamy kukurydzę. Dodajemy śmietankę i chwilę gotujemy, by sos trochę zgęstniał. Jeśli wolicie gęstsze sosy można zagęścić łyżeczką mąki wymieszaną w odrobinie wody. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i na koniec posypujemy posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz