Dzień doberek kochani! W tej śnieżny poniedziałek chciałam Was zaprosić na coś pysznego. Będzie rosto, zdrowo i smacznie, a to oznacza tylko jedno sałatkę. Nie byle jaką, bo ze szpinakiem i kurczakiem w roli głównej. Można ją podawać jako przystawkę, albo samodzielne danie. Serdecznie polecam :).
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 garści szpinaku
1/2 piersi z kurczaka
6-8 pieczarek
5-6 suszonych pomidorów
szczypta słodkiej papryki
szczypta przyprawy do kurczaka
sól, pieprz
łyżeczka sosu sojowego
ząbek czosnku
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
szczypta ziół prowansalskich
olej do smażenia
Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pieczarki pokrój w ćwiartki lub przekrój na pół w zależności od wielkości. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, papryka mieloną i przyprawą do kurczaka. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zrumienienia. Przełóż na talerz, a na patelni usmaż pieczarki. Podlej sosem sojowym i smaż na dużym ogniu ciągle mieszając- szybko zbrązowieją, ale nie wypuszczą soków i zachowają swój kształt. Suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na talerze rozłóż szpinak, na wierzch połóż mięso, suszone pomidory i pieczarki. Całość polej sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz